fbpx
Probiotyki AkuPRO - Akuna

Probiotyki AkuPRO

20 mld bakterii probiotycznych z 13 różnych szczepów w jednej kapsułce!
Probiotyki AkuPRO - Akuna

Nasze ciało zbudowane jest z miliardów komórek. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, że ilość bakterii oraz innych mikroorganizmów żyjących w jednym człowieku jest nawet 10 razy większa, niż ilość komórek naszego organizmu!

I choć bakterie najczęściej kojarzą nam się negatywnie, to są i takie, które są nam wręcz niezbędne do życia! Bakterie takie nazywamy bakteriami symbiotycznymi, ponieważ żyją one w symbiozie z naszym organizmem. Między innymi w naszym jelicie żyją różne gatunki i szczepy takich dobroczynnych bakterii – bakterie probiotyczne.

Bakterie probiotyczne pomagają w trawieniu pokarmu i wytwarzają witamin bez których nie potrafimy się obejść – np. biotyny, witaminy K czy witamin z grupy B. Oprócz tego chronią nasz organizm przed wnikaniem i rozwojem innych bakterii – tych szkodliwych, wywołujących choroby i infekcje, a także wirusów i grzybów.

AkuPRO to suplement zawierający unikatową kompozycję żywych kultur organizmów probiotycznych i fruktooligosacharydów. Jego regularne stosowanie pomaga odbudować mikroflorę jelit, czyli zwiększyć w nich ilość dobrych bakterii probiotycznych oraz na długo i w optymalny sposób wspomaga regulację pracy przewodu pokarmowego.

Opakowanie probiotyków AkuPRO zawiera 30 kapsułek pakowanych w blistry (3 blistry po 10 kapsułek). W każdej kapsułce znajduje się 20 mld bakterii probiotycznych z 13 różnych szczepów (lista i opisy poszczególnych szczepów znajdują się poniżej) oraz fruktooligosacharydy (prebiotyk). Ilość bakterii gwarantowana jest na koniec okresu ważności produktu. Probiotyki były wcześniej dostępne pod nazwą handlową AkuProbiotics.

Cena detaliczna: 62,30 zł

Co Ci daje stosowanie AkuPRO?

czyli po co stosować probiotyki
N

Podnosi odporność organizmu i zapobiega infekcjom

Dzięki wzmocnieniu śluzówki jelita, która nie przepuszcza wirusów i bakterii oraz zapewnia wchłanianie i produkcję witamin.

N

Zapobiega wzdęciom, zaparciom i biegunkom

Zapewnia odpowiedni pasaż jelitowy.

N

Wspomaga w leczeniu schorzeń całego układu pokarmowego

Wzmacniając i wzbogacając śluzówkę jelita, która stanowi ochronę przed bakteriami.

N

Pomaga w leczeniu cukrzycy, nowotworów oraz przy antybiotykoterapii

Wzbogacając wyjałowione środowisko jelit i zwiększając odporność organizmu.

N

Zapobiega stanom zapalnym

Dzięki zawartości pałeczek kwasu mlekowego, które m.in. utrzymują kwaśny odczyn pochwy, zapobiegając kobiecym dolegliwościom stref intymnych.

N

Zalecane dla kobiet w ciąży i matek karmiących

Dzięki uszczelnianiu jelita, co zapobiega przenikaniu alergizujących substancji do krwi.

N

Składniki suplementu docierają aż do jelita grubego

Dzięki kapsułce pochodzenia roślinnego, która rozpuszcza się dłużej, stopniowo uwalniając cenne substancje w całym układzie pokarmowym.

Zdaniem eksperta…

Jako dietoterapeutka wiem, jak ogromnym wsparciem dla organizmu jest stosowanie odpowiedniego probiotyku, tzn. takiego, który zawiera wystarczającą ilość szczepów bakterii do przywrócenia stanu równowagi mikroflory przewodu pokarmowego. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak jest ona ważna i lak łatwo możemy ją zaburzyć niewłaściwymi nawykami żywieniowymi lub ulegając nadmiernemu stresowi.

Ewa Liszka, diatoterapeutka

Probotyki AkuPRO najlepiej przyjmować codziennie. Chyba, że określasz swój organizm, jako rewelacyjnie zdrowy – wtedy możesz przyjmować 1 kapsułkę co drugi dzień. Dlaczego? Ponieważ codziennie niszczysz mikroflorę jelit, choćby jedząc kupowane produkty spożywcze, które zawierają antybiotyki i szkodliwe substancje.

dr Jaromir Bertlik

Działanie AkuPRO

czyli co robą w naszym organizmie bakterie symbiotyczne
Probiotyki AkuPRO - Akuna

Probiotyki to bakterie, które w na­turalny sposób bytują w naszych jelitach. Są tam wielce pożądane, ponieważ ich odpowiednia ilość zabezpiecza nas przed bakteriami chorobotwórczymi, wywołującymi śmiertelne biegunki: cholerą, salmonellozą, czerwonką. Chronią także przed biegunkami tropikalnymi wywołanymi przez Escherichię coli, gronkowcowymi, jak również zatru­ciami zepsutą żywnością skażoną bakteriami gnilnymi.

Niektóre rodzaje bakterie probiotycznych mają działanie przeciwgrzybiczne przeciw­ko Candida albicans, inne natomiast chronią przed zakażeniem Helicobacter pylori i cho­robą wrzodową.

Probiotyki zapewniają prawidłowy pasaż jelitowy, dzięki czemu nie grożą nam ani niekontrolowane biegunki, nagłe parcia na stolec nie cierpiące zwłoki, ani zaparcia. Pomagają także w pozbyciu się bólów brzucha, kolki, wzdęć i gazów. Prawidłowy skład flory jelitowej – 85% „dobrych bakterii i 15% „złych” – zapobiega nietolerancjom pokar­mowym i alergiom, ma duże znaczenie przy otyłości, cukrzycy i w chorobach autoimmunologicznych. Probiotyki chronią również przed nowotworami – zwłaszcza jelita grubego.

Mikroorganizmy probiotyczne pozwalają na zachowanie czystych jelit, uczestniczą w rozkładzie składników odżywczych na związki proste oraz w likwidowaniu szkodliwych bakterii. Odpowiednia ilość bakterii probiotycznych produkuje potrzebną naszemu organizmowi witaminę K (ma ogromne znaczenie dla zachowania prawidłowej krzepliwości krwi) i pełen zestaw witamin z grupy B. Często wystę­pujące niedobory tych witamin mają związek właśnie z nieprawidłowa florą jelitową.

Stosowanie probiotyków AkuPRO

Jak dawkować AkuPRO

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka

Zalecany sposób przyjmowania: wraz z posiłkiem

Przyjmowanie kapsułki probiotyku AkuPRO wraz z pożywieniem jest związane z szeregiem czynników mających bezpośredni wpływ na przeżywalność bakterii probiotycznych w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu rozwiązaniu bakterie zawarte w produkcie najlepiej radzą sobie z przetrwaniem.

Probiotyki AkuPRO zaleca się stosować szczególnie w trakcie i po kuracji antybiotykami. W trakcie produkcji nie użyto glutenu. AkuPRO jest odpowiedni dla diabetyków, kobiet w ciąży i matek karmiących. Podawanie dzieciom poniżej 3 roku życia skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.

Skład probiotyków AkuPRO

Poznaj szczepy bakterii probiotycznych znajdujących się w AkuPRO

Szczepy bakterii probiotycznych

Zioła i składniki roślinne w X

W suplemencie diety AkuPRO  znajduje się 20 miliardów (20 x 109) bakterii probiotycznych z 13 różnych szczepów w każdej kapsułce. Poniżej podano skład oraz zawartość liczbową substancji wykazujący efekt fizjologiczny w przeliczeniu na zalecaną przez producenta do spożycia dzienną porcję produktu.

Bifidobacterium bifidum – 0,6 miliarda (0,6 x 109) CFU (3,0%) – zapobiega kolonizacji inwazyjnych bakterii chorobotwórczych, takich jak E. Coli, Clostridium, Salmonella, produkuje kwas mlekowy i octowy, które obniżają pH jelit, uniemożliwiają rozwój bakterii niepożądanych.

Bifidobacterium breve – 2 miliardy (2 x 109) CFU (10,0%) – pomaga utrzymać układ trawienny w harmonii funkcjonalnej, hamuje rozwój szkodliwych bakterii, wzmacnia system odpornościowy, ważny mikroorganizm w procesie syntezy witamin D i K.

Bifidobacterium infantis – 0,5 miliarda (0,5 x 109) CFU (2,5%) – wspiera procesy trawienne, wypróżnianie oraz zapobiega powstawaniu infekcji, stosowany w leczeniu zespołu jelita drażliwego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego czy biegunkach.

Bifidobacterium longum – 1 miliard (1 x 109) CFU (5,0%) – hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, produkuje naturalne antybiotyki, obniża pH przewodu pokarmowego.

Enterococcus faecium – 0,5 miliarda (0,5 x 109) CFU (2,5%) – istotne w przypadku chorób biegunkowych, np. wywołanych przez rota wirusy, które atakują jelita.

Lactobacillus acidophilus – 1 miliard (1 x 109) CFU (5,0%) – hamuje rozwój organizmów chorobotwórczych oraz zapobiega ich namnażaniu i kolonizacji, produkuje naturalne antybiotyki, obniża pH przewodu pokarmowego.

Lactobacillus bulgaricus – 0,5 miliarda (0,5 x 109) CFU (2,5%) – ma znaczącą rolę w produkcji kwasu mlekowego, stwarzając jednocześnie sprzyjające warunki dla rozwoju innych Lactobacillus i Bifidobacterium przebywających w jelicie.

Lactobacillus casei – 4 miliardy (4 x 109) CFU (20,0%) – bakterie bardzo odporne na enzymy trawienne, produkują bakteriocyny.

Lactobacillus fermentum – 0,5 miliarda (0,5 x 109) CFU (2,5%) – ma korzystny wpływ na redukcję poziomu cholesterolu, eliminuje niekorzystne bakterie.

Lactobacillus plantarum – 6 miliardów (1 x 109) CFU (30,0%) – produkuje naturalne antybiotyki, wspomaga zatrzymywanie w organizmie składników odżywczych, witamin i przeciwutleniaczy oraz eliminowanie toksyn.

Lactobacillus rhamnosus – 1 miliard (2,4 x 109) CFU (12,0%) – hamuje rozwój bakterii powodujących zakażenie pochwy i układu moczowego, pozytywnie wpływa na nietolerancję laktozy oraz przy nadwrażliwości i zapaleniu jelit, przy wypryskach atopowych i alergiach pokarmowych.

Lactococcus lactis ssp Lactis – 0,5 miliarda (0,5 x 109) CFU (2,5%) – ma udział w produkcji kwasu mlekowego i kontroli pH przewodu pokarmowego, wykazuje działanie przeciwbakteryjne.

Streptococcus salivarius subsp. thermophilus – 0,5 miliarda (0,5 x 109) CFU (2,5%) – wskazane dla osób nietolerujących laktozy, pozytywnie wpływają na odbudowę ściany jelit, wskazane przy antybiotykoterapii i biegunkach.

CFU (jednostka tworząca kolonię), to jednostka naukowa określająca ilość żywych mikroorganizmów – np. bakterii probiotycznych, znajdujących się w badanym materiale, którym w tym przypadku jest 1 kapsułka AkuPRO.

Skład:

Kompleks 13 szczepów bakterii probiotycznych (zawartość i opis powyżej), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka), fruktooligosacharydy (prebiotyk), substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, barwnik: dwutlenek tytanu.

4 komentarze

  1. Katarzyna Wilk

    Przy nazwach bakterii brakuje numerków oznaczających ich szczepy. Czyli kupujemy przysłowiowego „kota w worku”… Czy mogliby Państwo uzupełnić te braki w opisie?
    Pozdrawiam,
    Katarzyna Wilk

    Odpowiedz
    • AlveoFamily.PL

      Pani Katarzyno, „kota w worku” nie kupujemy, bo wiadomo jakie rodzaje bakterii probiotycznych wchodzą w skład probiotyków. Choć faktycznie numer szczepu danych bakterii, o którym Pani wspomniała, jest również bardzo istotny. Prosiliśmy biuro Akuna Polska o ich podanie oraz o ich umieszczenie na ulotkach, niestety decyzja była taka, że informacje o szczepach (numery) będzie mieć tylko GIS, a w ulotkach podane będą jedynie rodzaje bakterii :/

      Odpowiedz
  2. Magda Januszko

    Witam , proszę o podanie informacji jak przyjmować probiotyki AkuPro – przed jedzeniem , po jedzeniu , na czczo ? W zależności od rodzaju suplementu, są różne opcje- podawane przez każdego producenta , natomiast Akuna nie podaje tej informacji ani na opakowaniu , ani na ulotce ani na stronie internetowej ( czy w opisie jak wyżej ) . To dość istotna sprawa , preparat nie jest tani a można zniwelować jego działanie niewłaściwym podawaniem

    Pozdrawiam
    Magda Januszko

    Odpowiedz
    • AlveoFamily.PL

      Magdo, bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi na brak na naszej stronie informacji o tym, kiedy najlepiej zażywać probiotyki AkuPRO. Dlatego też zwróciliśmy się z tym pytaniem bezpośrednio do firmy Akuna, aby mieć pewność, że udzielimy Tobie rzetelnej odpowiedzi. Ponieważ tego typu pytania przesyłane są do siedziby w Kanadzie, gdzie mieści się główna siedziba, laboratorium i zakład produkcyjny, stąd taka zwłoka w odpowiedzi.

      Zgodnie z zaleceniami producenta kapsułkę probiotyku AkuPRO najlepiej przyjmować wraz z pożywieniem, ponieważ wówczas największa ilość bakterii probiotycznych dostaje się do jelit. Jest to związane z szeregiem czynników mających wpływ na ich przeżywalność w przewodzie pokarmowym.

      Odpowiedz

Prześlij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rozwiąż równanie: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.